Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Ευδοκία Σαλίκα, μια εκλεκτή εκπαιδευτικός που «έφυγε» πρόωρα

Με βαθειά θλίψη ο κλάδος των εκπαιδευτικών Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, πληροφορηθήκαμε σήμερα, 21 Φεβρουαρίου 2017,  ότι η εκλεκτή συνάδελφός μας Ευδοκία Σαλίκα, σύζυγος του συναδέλφου μας Γιώργου Αμπατζίδη, η οποία υπηρετούσε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας, έχασε τη μάχη με τη νόσο  κι "έφυγε¨" για τη γειτονιά των Αγγέλων.

Η αγαπημένη μας Ευδοκία ήταν ένα αστέρι και στην προσωπική και στην επαγγελματική ζωή της. Σεμνή και ταπεινή, ωστόσο ξεχωριστή για την αγάπη και τον σεβασμό της στους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, για την άρτια επιστημονική και παιδαγωγική της κατάρτιση, την προσήλωση στους στόχους της και την προσφορά της στην κοινωνία μέσα από το ξεχωριστό ποιοτικό  έργο που δημιούργησε, ενώ ταυτόχρονα μάχονταν  με γενναιότητα και αξιοπρέπεια να νικήσει τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Μεγάλη απώλεια για την οικογένειά της, για τους μαθητές της, για το σχολείο, για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, ειδικότερα,  για τον κλάδο μας. Είχα την ευκαιρία και την τύχη να τη γνωρίσω στον ρόλο μου ως σχολικής συμβούλου καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης, να ανταλλάξω σκέψεις και ιδέες μαζί της, να θαυμάσω και να εκτιμήσω βαθύτατα το διδακτικό και παιδαγωγικό της έργο, τη ζωντάνια, την εργατικότητα, τις καινοτόμες ιδέες της, τη δημιουργικότητά της, τον τρόπο που είχε για να εμπνέει και να καθοδηγεί τους μαθητές της και να νοιώσω τον σεβασμό που ενέπνεε σε όλους τους συνεργάτες της.

Με μεγάλη προθυμία μοιράσθηκε μαζί μας δραστηριότητες, εμπειρίες και γνώσεις στις επιμορφωτικές συναντήσεις μας, στις οποίες θαυμάσαμε τον ποιοτικό επιστημονικό της λόγο, τις άρτιες γλωσσικές και επικοινωνιακές της δεξιότητες, την αφοσίωση στο διδακτικό της έργο. Σε οποιαδήποτε δραστηριότητα αναλάμβανε να υλοποιήσει, έθετε υψηλές προσδοκίες και πάντα κατάφερε το προϊόν να είναι άξιο θαυμασμού έχοντας και τη στήριξη του αγαπημένου της συζύγου.

Η Ευδοκία  έδωσε με τη ζωή και το έργο της παράδειγμα αξιοπρέπειας, εργατικότητας, δημιουργικότητας και προσφοράς, για να προσπαθούμε όλοι να κάνουμε την κάθε μέρα ζωής που μας χαρίζει ο Θεός χρήσιμη και δημιουργική.

Ας ευχηθούμε ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή της, να της χαρίσει τη γαλήνη και την αιώνιο ζωή και να δώσει δύναμη στους γονείς, στον σύζυγο και στο  μονάκριβο παιδί τους, ώστε να μπορέσουν να συμφιλιωθούν με τη μεγάλη απώλεια.

Βασιλική Τσιτούρα
Σχολική Σύμβουλος καθηγητών Αγγλικής Φιλολογίας για τη χρονική περίοδο 2007-2015