Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Ευχές προς τους εκπαιδευτικούς για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2017-2018

Αγαπητοί/ές συνάδελφοι/ισσες,
Με την έναρξη του σχολικού έτους 2017-2018 αισθάνομαι την επιθυμία να προσθέσω και τις δικές μου ευχές για μια ενδιαφέρουσα δημιουργική για όλους και όλες σχολική χρονιά με υγεία και να υπενθυμίσω ότι η καλή ποιοτική δουλειά δεν μας προδίδει ποτέ. Έρχεται πάντα η στιγμή που αναγνωρίζεται το έργο μας. Να μην διστάζετε να θέτετε τους στόχους σας, όσο υψηλοί κι αν είναι, και να απολαμβάνετε όλη τη διαδρομή, όσο δύσκολη κι αν φαίνεται, καθώς θα τους υλοποιείτε.

Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με την τοποθέτηση των νέων διευθυντών. Στα σχολεία, στα οποία άλλαξε ο διευθυντής, ίσως κάποιοι να αισθάνονται την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα ή ακόμη και την προκατάληψη που νοιώθουν οι μαθητές όταν συναντούν νέους εκπαιδευτικούς. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο διευθυντής ως ηγέτης του σχολείου είναι ο πρώτος ανάμεσα σε ίσους. Επομένως το καλό σχολικό  κλίμα δημιουργείται με τη συνεισφορά όλου του  προσωπικού. Οι αποτελεσματικές επικοινωνιακές σχέσεις αποκτώνται με την ειλικρίνεια και την έγκυρη πληροφόρηση.

Είναι ωφέλιμο κάθε εκπαιδευτικός να αποκτήσει τη συνήθεια να συζητά με ειλικρινή διάθεση και παιδαγωγική γνώση με τον/την διευθυντή/ντρια σε τακτά χρονικά διαστήματα για τις ιδιαιτερότητες του μαθήματός του, για τις επιτυχημένες τεχνικές διδασκαλίας του, για διάφορα ζητήματα που προκύπτουν στην τάξη και να ανταλλάσσει ιδέες σχετικά με πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης. Και είναι αναγκαίο κάθε διευθυντής να διαθέτει τον χρόνο για να αφουγκρασθεί κάθε εκπαιδευτικό χωριστά, να τον συναισθανθεί, να μοιραστεί μαζί του τη δική του εμπειρία  και να αξιοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο την πληροφόρηση που του παρέχει αυτή η επικοινωνία.

Εύχομαι η θητεία των νέων διευθυντών να είναι για όλους τους ανθρώπινους πόρους του σχολείου δημιουργική!
Η εμπειρία και οι γνώσεις μου πάντα στη διάθεσή σας!
Με αγάπη κι εκτίμηση
Βασιλική Τσιτούρα
πρώην σχολική σύμβουλος εκπαιδευτικών αγγλικής γλώσσας περ. ενότητας Κοζάνης