Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Eκδήλωση τιμής στην Κοζάνη από την Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Δυτικής Μακεδονίας προς την αφυπηρετήσασα σχολική σύμβουλο

Την ημέρα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου επέλεξαν τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Καθηγητών Αγγλικής Δυτικής Μακεδονίας για την κοπή της φετινής πρωτοχρονιάτικης πίτας και την εκδήλωση τιμής προς την αφυπηρετήσασα σχολική σύμβουλο καθηγητών αγγλικής της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης. Μέσα σε ένα κλίμα φιλικό και πλημμυρισμένο από αισθήματα αγάπης, αλληλοσεβασμού κι αλληλοεκτίμησης, η γενική γραμματέας της Ένωσης, κυρία Μαρία Χαντζή, χαιρέτησε τους παρευρισκομένους κι έδωσε το λόγο στην πρόεδρο, κυρία Φανή Πλήϊνα, η οποία εκπροσωπώντας όλα τα μέλη του Δ.Σ., τις κυρίες Λένα Γκαντρή, Μαρία Χαντζή, Φιλίτσα Σουχάμβαλη και Ελένη Βαγιαννίδου, είπε τα εξής:
“Σας καλωσορίζω με ιδιαίτερη συγκίνηση, ομολογώ, στη φετινή κοπή της πίτας μας, γιατί η αποψινή βραδιά συνδυάζεται με τη συνταξιοδότηση της σχολικής συμβούλου, κυρίας Βασιλικής Τσιτούρα, γεγονός που σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου στην εκπαιδευτική μας πορεία. Γιατί για μας η κυρία Τσιτούρα, η Βάσω, δεν ήταν μόνο επιστημονικός καθοδηγητής μας, αλλά υπήρξε και ο ακούραστος συμπαραστάτης στο έργο μας.
Η Βάσω αποχωρεί έχοντας συμπληρώσει τριάντα επτά χρόνια υπηρεσίας στην εκπαίδευση, 34 στη δημόσια και 3 στην ιδιωτική. Για 27 χρόνια υπηρέτησε μέσα στην τάξη, στην πρώτη γραμμή της εκπαίδευσης, και το 2005 ανέλαβε τη θέση της Διευθύντριας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, ένα σχολείο υπαρκτό μόνο “στα χαρτιά”, το οποίο κατάφερε να στήσει και να οργανώσει με την επιμονή και την εργατικότητα που τη διακρίνει. Τον Αύγουστο 2007 ανέλαβε τη θέση της σχολικής συμβούλου περιφερειακής ενότητας Κοζάνης και για μικρό διάστημα όλων των περιφερειακών ενοτήτων Δυτικής Μακεδονίας.
Συνδυάζοντας την πείρα με την επιστημονική της κατάρτιση και τη διαρκή ενημέρωση για οκτώ χρόνια στάθηκε στο πλευρό μας ακούραστη συνοδοιπόρος και εμψυχωτής, συμπαραστάτης σε κάθε μας εγχείρημα, πρόβλημα ή ανησυχία, πάντα πρόθυμη να μοιραστεί μαζί μας τον επαγγελματικό και προσωπικό της χρόνο. Πνεύμα ανήσυχο και καινοτόμο, μας ενέπνευσε και μας οδήγησε σε καινούργια μονοπάτια. Δραστήρια η ίδια, άνοιξε και για μας καινούργιους δρόμους και μας έφερε σε επαφή με θεσμούς και φορείς, δημιουργώντας έτσι καινούργιες προοπτικές στη δουλειά μας. Κοντά σε αυτήν αισθανόμαστε ότι κάναμε κι εμείς πολλά βήματα μπροστά.
Η σημερινή ομιλία είχε μια ξεχωριστή δυσκολία για μας, για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και για το γεγονός ότι η Βάσω ήταν αυτή που μας παρότρυνε να θέσουμε υποψηφιότητα στο Δ.Σ. Καθώς λοιπόν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια καινούργια πλέον πραγματικότητα, θυμόμαστε την υπόσχεσή της ότι θα συνεχίσει να είναι δίπλα μας, όχι τυπικά και κάτω από τίτλους, αλλά, όπως πάντα, ουσιαστικά και ανθρώπινα.
Δεν θέλουμε να φορτίσουμε άλλο συγκινησιακά το κλίμα της σημερινής ημέρας. Της ευχόμαστε υγεία, τα καλύτερα σε ό,τι κι αν κάνει και η συνταξιοδότησή της να αποτελέσει την αρχή ενός εξ ίσου δημιουργικού και γεμάτου κύκλου στη ζωή της.”

Στη συνέχεια η κυρία Φανή Πλήινα πρόσφερε στην κυρία Βασιλική Τσιτούρα εκ μέρους όλων των μελών της Ένωσης Καθηγητών Αγγλικής Δυτικής Μακεδονίας κόσμημα αποτελούμενο από λαμπερούς κρίκους με την εξής αφιέρωση:
Κρίκοι δεμένοι μεταξύ τους και λαμπεροί.
Θα είμαστε πάντα δεμένοι, να έχεις πάντα λάμψη!
Ένωση, Φλεβάρης 2016
Κατασυγκινημένη η αφυπηρετήσασα σχολική σύμβουλος, κυρία Τσιτούρα, ευχαρίστησε την πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και όλους τους παρευρισκομένους εκπαιδευτικούς για την εξαιρετική τιμή, για τη δημιουργική συνεργασία με κατάθεση γνώσεων και εμπειριών, αλλά και με πολύ συναίσθημα. “Αν δεν υπάρχει αγάπη και μεράκι σε ό,τι κάνουμε”, τόνισε η κυρία Τσιτούρα, “η προσπάθειά μας δεν καρποφορεί. Νοιώθω ότι τα 37 χρόνια προσφοράς στην εκπαίδευση πέρασαν σαν ενα αεράκι αναζωογονητικό που μου πρόσφερε περισσότερη σοφία, εμπειρίες και γνώσεις. Οι προσπάθειές μου να συναισθανθώ τους μαθητές μου για να τους βοηθήσω να αποδώσουν στο μέγιστο βαθμό, οι προσπάθειές μου να οργανώσω το ΣΔΕ Κοζάνης και να στηρίξω τους εκπαιδευτικούς επιστημονικά και παιδαγωγικά δεν με κούρασαν γιατί έγιναν με μεράκι και αγάπη. Επιπλέον με βοήθησαν να αναπτυχθώ προσωπικά και επαγγελματικά και να νοιώσω ότι είναι μεγαλείο να είναι κανείς εκπαιδευτικός.” Ευχαρίστησε όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς για τα όμορφα λόγια και μηνύματα που έλαβε, όταν ανακοίνωσε την αφυπηρέτησή της, τα οποία, όπως είπε, αποτελούν για κείνη ολόχρυσες πλακέτες.
Αναφερόμενη στο θεσμό του σχολικού συμβούλου είπε: “Ο σχολικός σύμβουλος έγινε θεσμός το 1982 για να στηρίξει επιστημονικά και παιδαγωγικά τον εκπαιδευτικό στο δύσκολο έργο του. Είναι γεγονός ότι ο εργατικός κι ευσυνείδητος εκπαιδευτικός αποδίδει καλύτερα νοιώθοντας ασφάλεια κι όχι απειλή, έχοντας στο πλευρό του έναν επιστημονικό συνεργάτη καταρτισμένο, ο οποίος θα είναι σε θέση να του προσφέρει ιδέες επιστημονικά τεκμηριωμένες για να τον βοηθά να επιλύει τα προβήματα που συναντά, θα τον εμπνέει και, κυρίως, θα τον βοηθά στην προσπάθεια ενίσχυσης της αυτοεκτίμησής του. Προσπάθησα να ανταποκριθώ στις ανάγκες σας, όπως θεωρούσα καλύτερα. Το έργο θα το κρίνετε εσείς. Προσδοκώ από τους επόμενους σχολικούς συμβούλους να αξιοποιήσουν ό,τι καλό βρουν και να στοχεύσουν σε υψηλότερα επιτεύγματα.”
Στη συνέχεια μίλησε για το σκοπό της ίδρυσης της Ένωσης Καθηγητών Αγγλικής Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία υπήρξε ιδρυτικό και ενεργό μέλος, και διετέλεσε Γενική Γραμματέας. Εξήρε το έργο των μελών του σημερινού Δ.Σ., το οποίο σεβόμενο το έργο των προκατόχων του έθεσε πολύ υψηλές προσδοκίες. Ιδιαίτερα, συνεχάρει τα μέλη για την ενότητα και την αποτελεσματική επικοινωνία που έχουν μεταξύ τους. Τελειώνοντας, παρότρυνε τους συναδέλφους της να συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητές του, γιατί όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα και καλύτερα. Η ίδια επανέλαβε την υπόσχεσή της ότι συνεχίζει να είναι ενεργό μέλος και να αγωνίζεται για τη βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας της Αγγλικής Γλώσσας στο Δημόσιο Σχολείο. Ευχήθηκε υγεία, δύναμη και συνέχεια στο δημιουργικό τους έργο.

Η βραδιά συνεχίστηκε με την κοπή της πίτας με φετινή τυχερή την κυρία Αθηνά Γκαντρή. Μέσα σε ένα όμορφο και χαλαρωτικό περιβάλλον ακολούθησε συζήτηση με σχεδιασμό νέων δράσεων και ανταλλαγή ιδεών πάνω σε θέματα διδακτικά και παιδαγωγικά, όπως συνήθως γίνεται σε συγκέντρωση εκπαιδευτικών που αγαπούν τη δουλειά τους.