Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Χαιρετισμός για τη νέα σχολική χρονιά 2021-2022

 

Αγαπητοί/ές συνάδελφοι/ισσες,

Με τη θετική ενέργεια από τις ξέγνοιαστες διακοπές του καλοκαιριού, αλλά και με τη θωράκιση έναντι της πανδημίας μέσα από τον εμβολιασμό ξεκινά η νέα σχολική χρονιά με καλύτερους οιωνούς από τις προηγούμενες δύο χρονιές, όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια.

Οι μόνιμοι διορισμοί των εκπαιδευτικών που περιμέναμε δώδεκα ολόκληρα χρόνια είναι πραγματικότητα και θα συμβάλλουν στην έγκαιρη στελέχωση των σχολείων, ώστε να ξεκινά πιο ομαλά η λειτουργία τους. Χαίρομαι για τους συναδέλφους μας που διορίστηκαν, γιατί η μονιμότητα μας παρέχει ασφάλεια και μας βοηθά να προγραμματίζουμε τη ζωή μας με περισσότερη σιγουριά και σταθερότητα. Έτσι απαλλαγμένοι από το άγχος που προκαλεί η αβεβαιότητα, μπορεί κανείς με ηρεμία να αφοσιωθεί στην εργασία του.

Οι συνάδελφοι, οι οποίοι τοποθετήθηκαν μακριά από τον τόπο και τις οικογένειές τους και περνούν τη δύσκολη περίοδο της εγκατάστασης και προσαρμογής, δεν μπορούν τώρα να απολαύσουν τα οφέλη τη μόνιμης θέσης. Θα τους βοηθήσει πολύ  αν τύχουν μιας θερμής υποδοχής και στήριξης από τους διευθυντές και εκπαιδευτικούς των σχολείων τους, ώστε να νοιώσουν καλά στον χώρο εργασίας, για να μπορέσουν να προσαρμοστούν ευκολότερα στις νέες συνθήκες, δηλαδή να γνωρίσουν το σχολικό περιβάλλον, αλλά και τον νέο τόπο, να ενσωματωθούν στο σύλλογο των εκπαιδευτικών και στην τοπική κοινωνία, να ενστερνιστούν την κουλτούρα του σχολείου ή των σχολείων, για να καταστούν αποδοτικοί στο έργο τους.   Ίσως οι ΕΛΜΕ όλων των περιφερειών σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές καλό θα ήταν  να βοηθούν κάθε εκπαιδευτικό στην εξεύρεση στέγης, κυρίως στα μέρη, όπου υπάρχει πρόβλημα. Αν αυτό ήδη συμβαίνει, εξυπηρετεί πολύ κάθε νεοδιοριζόμενο.

Η γενίκευση της διδασκαλίας της Αγγλικής σε όλα τα Νηπιαγωγεία είναι μια θαυμάσια είδηση. Για τα νήπια είναι πολύτιμο δώρο να εκτίθενται τόσο νωρίς σε μια ξένη γλώσσα, αλλά και σε άλλα γνωστικά αντικείμενα, αρκεί ο τρόπος παρουσίασής τους να συνάδει με τον τρόπο που μαθαίνουν τα παιδιά στη νηπιακή ηλικία. Καθώς ο εγκέφαλος του νηπίου διαθέτει πλαστικότητα, ικανότητα να απορροφά όλα τα ερεθίσματα του περιβάλλοντός του και να δημιουργεί το υπόβαθρο που καθορίζει το πώς θα μαθαίνει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, είναι σοφό να εμπλουτίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με νέα γνωστικά αντικείμενα. Αυτό να μη διστάζετε να το επαναλαμβάνετε στους γονείς και σε όποιον εκπαιδευτικό διατηρεί τις επιφυλάξεις του για την εισαγωγή της Αγγλικής στο Νηπιαγωγείο.

Ο κλάδος μας, ο κλάδος των εκπαιδευτικών Αγγλικής Φιλολογίας, για μία ακόμη φορά καλείται να αποδείξει ότι θα καταφέρει και θα προσφέρει ποιοτικό διδακτικό έργο και στο Νηπιαγωγείο. Ασφαλώς οι οδηγίες του Υπουργείου, το διδακτικό υλικό, τα επιμορφωτικά σεμινάρια των συντονιστών, η καλή συνεργασία με τους /τις νηπιαγωγούς και τους  γονείς θα υποστηρίξουν στο μέγιστο βαθμό το έργο σας.

Εύχομαι όλα να κυλήσουν ομαλά. Εύχομαι να είστε υγιείς κι εσείς και οι μαθητές, τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά, οι αίθουσες να ξαναζωντανέψουν και η χαρά της δημιουργικότητας να κυριαρχήσει.

Καλή σχολική χρονιά με υγεία!

Με αγάπη κι εκτίμηση

Βασιλική Τσιτούρα