Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Διαγωνισμός έκθεσης για το Euroscola 2012 στη Δυτική Μακεδονία

Για την επιλογή των 24  μαθητών από τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της Δυτικής Μακεδονίας που θα συμμετέχουν στην ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τη 16η Μαρτίου 2012 διενεργήθηκε διαγωνισμός έκθεσης  σε κάθε πρωτεύουσα των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Δ. Μακεδονίας, Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά. Την επίβλεψη για την ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού ανέλαβαν οι Διευθυντές Εκπαίδευσης. Τo θέμα της έκθεσης και τα κριτήρια επιλογής  όρισε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Η τελική επιλογή προέκυψε με βάση τρία κριτήρια: α) το βαθμό της έκθεσης κατά 60%, β) τη σχολική επίδοση κατά 20% και γ) το επίπεδο γλωσσομάθειας στην Αγγλική ή Γαλλική κατά 20%.

Παραθέτουμε τις οδηγίες που εστάλησαν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δ. Μακεδονίας για τη διενέργεια του διαγωνισμού, τις οποίες συνέταξε η συντονίστρια του διαγωνισμού, σχολική σύμβουλος, κυρία Βασιλική Τσιτούρα:

 ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ EUROSCOLA 2012
Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων θα ορίσουν ένα συντονιστή ανά Περιφέρεια, ο οποίος θα αναλάβει τα εξής καθήκοντα: 
1.     Θα υποδεχθεί τους επιτηρητές τουλάχιστον μισή ώρα πριν από την έναρξη του διαγωνισμού και θα τους δώσει να μελετήσουν τις οδηγίες για τους επιτηρητές και μία αλφαβητική κατάσταση των διαγωνιζόμενων ανά αίθουσα.
2.     Μαζί με τους επιτηρητές θα υποδεχθεί τους διαγωνιζόμενους, θα τους συγχαρεί για την απόφασή τους να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό και να προετοιμασθούν κατάλληλα. Θα τους διαβεβαιώσει ότι όλες οι διαδικασίες θα γίνουν με τον πιο δίκαιο και αμερόληπτο τρόπο, θα διαβάσει τις οδηγίες για τους μαθητές και  θα τους οδηγήσει στις αίθουσες όπου θα γράψει ο καθένας.
3.     Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού θα περιφέρεται στις αίθουσες και θα επιβλέπει ώστε όλα να διεξάγονται ομαλά.
4.     Στο τέλος του διαγωνισμού θα συγκεντρώσει τα γραπτά ελέγχοντας (α) αν σε κάθε γραπτό καλύφθηκαν από τους επιτηρητές τα προσωπικά στοιχεία των διαγωνιζόμενων με αυτοκόλλητη ετικέτα και (β) αν υπέγραψαν στο τέλος του γραπτού και οι δύο επιτηρητές.
5.     Κάθε φορά που παραλαμβάνει τα γραπτά θα ελέγχει αν του παραδόθηκε ο σωστός αριθμός γραπτών σύμφωνα με το παρουσιολόγιο που θα του παραδώσει ο επιτηρητής.
6.     Στο τέλος, αφού  συγκεντρώσει όλα τα γραπτά, θα τα συσκευάσει εσωκλείοντας και τις καταστάσεις παρόντων-απόντων και θα τα παραδώσει στο Δ/ντή Εκπ/σης, ο οποίος θα αναλάβει να τα στείλει στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης με courier για να γίνει η παραλαβή τους το αργότερο την επόμενη μέρα, δηλαδή στις 15/2/2012.

  ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΠΙΤΗΡΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ EUROSCOLA 2012
 Σε κάθε αίθουσα θα ορισθούν δύο επιτηρητές, οι οποίοι θα αναλάβουν τις εξής υποχρεώσεις:
1.      Θα προσέλθουν έγκαιρα στο σχολείο, όπου γίνεται ο διαγωνισμός, τουλάχιστον μισή ώρα πριν από την έναρξη.
2.      Θα διαβάσουν τις οδηγίες προς τους επιτηρητές και θα παραλάβουν από το συντονιστή τις καταστάσεις με τα στοιχεία των διαγωνιζόμενων.
3.      Θα μεριμνήσουν ώστε οι διαγωνιζόμενοι να κάθονται με απόλυτη αλφαβητική σειρά με εξαίρεση τα αδέλφια, στα οποία θα παρεμβάλλεται ένας άλλος διαγωνιζόμενος.
4.      Θα απομακρύνουν από τους διαγωνιζόμενους τις σημειώσεις τους και τα κινητά τους τηλέφωνα και  θα μεριμνήσουν ώστε να τηρούνται οι κανόνες από τους διαγωνιζόμενους. 
6.      Πριν από την έναρξη του διαγωνισμού θα γράψουν στον πίνακα το θέμα της έκθεσης, την ώρα έναρξης, την ώρα δυνατής αποχώρησης (δύο ώρες μετά την έναρξη) και την ώρα λήξης (τρεις ώρες μετά την έναρξη).
7.      Κάθε διαγωνιζόμενος θα γράψει το ονοματεπώνυμό του, το πατρώνυμο, το μητρώνυμο και την επωνυμία του σχολείου του π.χ. 2ο ΓΕΛ Γρεβενών).
8.      Κατά την παράδοση του γραπτού οι επιτηρητές ελέγχουν τα στοιχεία του διαγωνιζόμενου από την αστυνομική του ταυτότητα και τον ρωτούν πού τελειώνει το γραπτό. Στο σημείο αυτό θα υπογράφουν γράφοντας ολογράφως και το ονοματεπώνυμό τους.
9.      Πριν από την αποχώρηση του διαγωνιζόμενου θα καλύπτουν με αδιαφανή αυτοκόλλητη ετικέτα τα στοιχεία του.
10.  Τέλος οι επιτηρητές παραδίδουν τα γραπτά μαζί με τα παρουσιολόγια υπογεγραμμένα στο συντονιστή.

 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ EUROSCOLA 2012
 1.      Οι διαγωνιζόμενοι θα προσέλθουν στο σχολείο, όπου γίνεται ο διαγωνισμός, τουλάχιστον ένα τέταρτο πριν από την έναρξη του διαγωνισμού, δηλαδή ώρα 2.45΄μ.μ.
2.      Θα έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα, δύο στυλό μπλε ή μαύρο και γομολάστιχα (όχι διορθωτικό).
3.      Δε θα έχουν μαζί τους κινητά  ούτε σημειώσεις ή αν έχουν, θα τα παραδώσουν στους επιτηρητές.
4.      Θα καθίσουν με αλφαβητική σειρά στα θρανία, ένας σε κάθε θρανίο.
5.      Θα γράψουν το ονοματεπώνυμό τους, το πατρώνυμο, το μητρώνυμο και την επωνυμία του σχολείου τους με καθαρή γραφή.
6.      Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού δεν επιτρέπεται ο παραμικρός θόρυβος. Οι επιτηρητές οφείλουν να παίρνουν το γραπτό και να απομακρύνουν τους παραβάτες των κανόνων του διαγωνισμού.
7.      Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό λέξεων που θα περιλαμβάνει η έκθεση, θα πρέπει όμως να διαβάσει  ο καθένας /η καθεμία το θέμα προσεκτικά, ώστε να μην ξεφύγει από αυτό.
8.      Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι τρεις ώρες και η δυνατή αποχώρηση δύο ώρες μετά την έναρξη.
Οι διαγωνιζόμενοι θα αποχωρούν από την αίθουσα, αφού βεβαιωθούν ότι ο επιτηρητής κάλυψε τα στοιχεία τους με αυτοκόλλητη αδιαφανή ετικέτα.


                              H συντονίστρια του διαγωνισμού
                                          Σχολική Σύμβουλος

                                           Βασιλική Τσιτούρα